Dehidrirana koža

Pa nas je pozdravilo hladno vreme in v pozdrave pripeljalo tudi bolj suho kožo. Ni problema. Iz arsenala preprosto potegnemo bolj hranilno nego. Kaj pa, ko nobena nega ni zadostna? Koža po nekaj urah vedno želi še več, kar se opazi po neprijetnih občutkih zategovanja in občutljivosti.. koža se izdatno masti, povrhnjica pa se luska? Takrat ni več govora o vplivu hladnega vremena, niti ne govorimo o tipični suhi koži, govora je o dehidrirani koži.
Večkrat v skupini Ljubim kozmetiko zasledim vprašanja o popolnih izdelkih za mešan tip kože s suho povrhnjico.

Vir: pixabay

Pa najprej razčistimo kaj sploh je dehidrirana koža.
Dehidrirana koža je samo trenutno stanje, ne tip kože, in kot taka se lahko pozdravi. Simptomi te težave so kot opisani zgoraj: občutljiva, lahko tudi vneta koža, ki je hkrati zelo mastna in suha na istih mestih. Stanje spremlja kup neprijetnih občutkov – predvsem zategovanje, pa tudi srbečica, pekoč občutek ob nanosu nege in še kaj.
Če pa gremo še globlje v sam srž težave, je dehidrirana koža ubistvu simptom, „bolezen“ pa je porušena kožna bariera.

Kožna bariera je ubistvu prva obramba epidermisa. Ima strukturo opeke in malte, če jo pogledamo iz prečnega prereza: lahko si jo predstavljate kot opečnat obrambni zid. Ta obrambni zid zagotavlja, da je preprečena izguba vode iz kože, prav tako pa je preprečen vstop škodljivim organizmom in dražilcem v kožo.

Kadar je ta porušena, seveda voda uhaja in koža s tem izgublja vlago, obenem pa ni nobene obrambe pred dražečimi snovmi in mikroorganizmi, zato je taka koža zelo občutljiva, pa tudi dovzetna za razrast mikroorganizmov (bodisi bakterij, glivic, plesni, pršic,…).
*zato je dehidrirana koža z aknami še bolj vneta in ima več težav, ker nima svoje naravne zaščite.


Kako za vraga pa imam dehidrirano kožo, če pa jo redno negujem?
Hja.. to pa je to. Zelo malo stvari na svetu je samo dobrih ali samo slabih, povsod je zelo pomembna mera. Kot večkrat rada povem, je zelo zdravo popiti več kot liter in pol vode na dan. Je pa zelo slabo, če jo popiješ 7 litrov naenkrat, ker v tem primeru pa nastopi vodna intoksikacija in posledično tudi smrt. Dobra mera je ključnega pomena pri vsaki stvari.

Pa poglejmo kateri so glavni (ne pa edini) vzroki za porušeno bariero:

 • preveč redno umivanje (obraz se umiva največ 2krat na dan),
 • čiščenje kože s preveč agresivnimi čistili,
 • vsakodnevna ali večkrat tedenska uporaba mehaničnega pilinga (obraz z zrnci drgni samo 1 krat na 10 dni in nič večkrat, še bolje bo, če za piling raje uporabiš encime ali kisline),
 • nezadostna nadomestitev izgube vlage in lipidov po čiščenju kože (tudi če kožo umivaš samo z vodo, ta izgubi nekaj lipidov, zato po čiščenju potrebuje primerno nego. Tukaj tudi olja niso vedno rešitev, sploh tista, ki se sploh ne vpijejo v kožo),
 • uporaba preveč alkoholnih izdelkov (govora je o denaturiranem alkoholu, maščobni alkoholi so ok in kožo vlažijo),
 • čiščenje obraza z micelarno vodo, ki jo pustiš na obrazu (micelarna voda je razredčeno čistilo in kot tako vsebuje površinsko aktivne snovi, katere je potrebno odstraniti z obraza – lahko samo z vodo),
 • uporaba preveč močnih aktivov/uporaba več aktivov hkrati (ti se ponavadi uporabljajo pri težavah, in večkrat je miselnost, če je 5% kisline 3 krat na teden super, potem je 10% vsak dan še boljše, pa žal ni tako. Aktive vedno uvajajte postopoma in počasi),
 • razne limone, kisi in sode bikarbone (prosim for the love of god pozabi na „kar je dobro za v želodec je dobro za na kožo“. Želodec in koža sta različna organa, ki delujeta različno, zato je taka primerjava absolutno neprimerna. Da o tem, da z limono in sodo bikarbono odstranjujemo vodni kamen sploh ne govorim.).

Ponavadi mora biti izpolnjenih več pogojev za škodo, ni pa nujno. Vse od zgoraj naštetih kršitev pa se morajo ponavadi ponavljati dlje časa, preden se naredi škoda in pokažejo posledice. Zato je dehidracijo in vzrok zelo težko povezati, ker se posledice kažejo počasi in večkrat vodijo v začaran krog.
Najprej se pokažejo luskice.. možgani takoj stegnejo roko proti pilingu. Ker ta ni učinkovit in se luskice že naslednji dan zopet pokažejo, je rešitev še več pilinga, potem še močnejši piling in tako dalje v začaranem krogu brez konca. Pri poškodbah bariere je glaven problem repeticija, ker koža nima časa, da se obnovi in postavi na noge.


Kako pa pocrkljam in na novo zaženem obnovo kožne bariere?


Vir: iStock

Pa smo prilezli do navodil. Ta bodo generična, priporočila nekaj izdelkov dodam na koncu.
Torej, za zdravljenje si vzemi 1 do 2 meseca. Vmes bodi dosleden/a z izdelki. Koža potrebuje rutino, ne pa konstantne menjave.

 • Kupi dobro čistilo in obraz največ dvakrat na dan z njim primerno očisti (o čiščenju sem pisala že v preteklosti, zato lepim navodila za čiščenje in tudi izbiro čistila ).
 • Prenehaj z uporabo aktivov in pilinga – resno. Ne zmanjšat. Prenehaj. 1 – 2 meseca ubistvu ni tako grozno dolgo in za obnovo bariere, je pač potrebno potrpet in jo prenehat napadat.
 • Prenehaj z uporabo pudra. Ja, vem kako se to sliši. Hočeš, nočeš, puder kožo suši – sploh tisti, ki ustvarja mat videz in je primeren za tvojo mastno kožo. Ne grozno, ampak dovolj da podaljša zdravljenje in povzroča težave na nezdravi koži. Če to ne gre, ga zamenjaj s hranilno BB/CC/DD kremo in se sprijazni s sijajem. Nobenega pudra v prahu.
 • Če uporabljaš tisoč plasti vlage – opusti ta hobi za nekaj časa.
 • Posegaj po bolj hranilni negi in v negovalnih izdelkih išči sestavine, ki krepijo kožno bariero (naravni vlažilci oz. natural moisturizing factors kot so bazične amino kisline in njihovi derivati – laktati, sečnine ipd., išči tudi ceramide, niacinamid oz. vitamin B3,..).
 • Ne boj se naftnih derivatov. Vazelin je eden od boljših pregrad, ki vlago zadrži v koži in opravlja delo namesto tvoje bariere. Tako ima ta čas, da se obnovi. O zoprnem občutku niti ne bom govorila, verjetno si lahko predstavljaš, a rezultat je super mehka in nahranjena koža zjutraj. Če ti naftni derivati povzročajo težave in jih ne želiš uporabljat, lahko posežeš po silikonih ali po težjih oljih, katerih molekule so prevelike da bi se vpile v kožo in obsedijo na njej. V tem primeru moraš biti še pazljiv/a na komedogenost olja, ki ga izbereš.

Pa še nekaj predlogov izdelkov, kateri ti lahko pomagajo na tvoji poti do zdrave kožne bariere:
*s predlaganimi izdelki imam sama dobre izkušnje, ni pa nujno, da boš z njimi tudi ti dosegel/a iste rezultate. Obstaja še kar nekaj drugih izdelkov, ki so primerni, vendar jih sama nisem testirala in zatu jih tudi ne vključujem.

Primerna čistila: Bioderma sensibio gel, Balea MED ultra sensitive gel, CosRx good morning low pH gel, sama uporabljam pa Hada labo hyaluronic acid foaming wash.

Primerna nega: Stratia liquid gold ali rewind, Add actives tetraforce aktivator (ki je ubistvu aktiv, ampak je zelo hranilen, prav tako pa se je moja koža med uporabo veliko prej obnavljala), CeraVe moisturizing cream ali CeraVe PM facial moisturizing lotion, Derma E sensitive skin moisturizing cream, Skintegra tria light, spectra ali hydra B, Eubos 5% urea face cream, The ordinary natural moisturizing factors + HA, squalane olje (Skintegra naro ali The ordinary), za zapiranje vlage pa CeraVe healing ointment, Eucerin Aquaphor ali pa navaden petrolleum jelly brez primesi.

*pri negi lahko kombiniraš več izdelkov hkrati, med predlogi so tako vodni kot oljni serumi, lažje in težje kreme

*vsi predlagani izdelki so brez običajnih dražilcev (denaturiran alkohol, dišave, določene površinsko aktivne snovi, eterična olja ipd.), na pravem pHju, in polne sestavin, ki pomagajo pri obnovi bariere.

 

Sestavi si rutino, ki ti bo zadostno nahranila kožo in se jo drži 1-2 meseca, obenem pa ves ta čas upoštevaj tudi prepovedi. Rezultati ne bodo takojšnji, ampak se splača. Ko ti uspe bariero spravit nazaj v red, te bo presenetilo, kako dobre učinke imajo navadne kremice, medtem ko na porušeno bariero lahko mažeš najboljša mazila tega sveta, pa so ti vredni isto, kot če bi na kožo mazala vodo.

Vso srečo na tvojem potovanju do zdrave kože in lep žajfast pozdrav!
Daša

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.