Spoznaj svojo kožo

V naši skupini Ljubim kozmetiko se konstantno pojavljajo vprašanja o dobrih negovalnih/dekorativnih izdelkih.. kateri je najboljši puder, katera je najboljša vlažilna krema/sončna krema, kateri tonik in katero čistilo.. vprašanjem pa manjka zelo pomemben podatek in sicer.. tip kože.
Velika razlika je med izdelki, ki bodo odgovarjali mastni ali suhi koži. Brez te predpostavke, bo večina predlogov neuporabnih. Če si impulzivna nakupovalka, boš zapravila kup denarja na neprimernih produktih.

Za nego svoje kože, je ključnega pomena, da jo poznaš. Da veš, kakšen tip te krasi, na katere karakteristike moraš biti pozorna in kaj vse to pomeni. Da razumeš, kaj tvoja koža potrebuje od tebe in izdelkov, ki jih kupiš, da veš kako lahko izboljšaš njeno zdravje in s tem seveda videz.

vir: pixabay

 

Obstaja preprost test, kako veš kakšen je tvoj tip kože

Umij obraz, odstrani ves make up in umazanijo, ki se je nabrala tekom dneva. Uporabi dobro čistilo, katerega si lahko najdeš s pomočjo moje objave o čiščenju tukaj in upoštevaj navodila za tehniko čiščenja, ki jih najdeš tukaj.
Popivnaj odvečno vodo z obraza in ne nanašaj nobene nege na obraz. Pozabi na tonike, serume, esence, gele, kreme, tudi termalne vode. Pusti, da se koža vrne v svoje normalno stanje. Po čiščenju kožo pusti čisto pri miru celi 2 uri. Ne dotikaj se obraza.
Beri knjigo, jej piškote, poglej Thora in se slini pred TV ekranom, poslušaj glasbo, zapolni čas po svojem okusu…

Po dveh urah stopi pred ogledalo in preuči kakšna je tvoja koža brez nege.

 

Koža ne kaže nobenih znakov suhosti (luskanja), nobenih neprijetnih občutkov (zategovanja) in ni mastna, na otip je gladka in pač.. normalna.
Super. Si velika srečnica in lastnica normalne kože (ne da so ostale nenormalne, ampak tako se najlažje opiše kožo brez pomanjkanja in brez viška).

Tvoja koža od tebe ne zahteva nič posebnega. Uporabljaj nežna čistila in lahke vlažilce, pa obvezno pojdi domov poljubit mamo in očeta za dobre gene.

 

Koža se sveti, je vidna maščoba, če pogledaš od blizu, lahko vidiš male kapljice olja, ki pridejo iz lojnic. Pore so razširjene in dobro vidne.
Čestitam, si lastnica mastne kože. Res, da je ta najboljše gojišče zamešenih por in seveda raznih komedonov in drugih vrst mozoljev. Prav tako imaš težave z obstojnostjo ličil. AMPAK! Tvoja koža, bo veliko dlje izgledala mladostna, ker se mastna koža veliko manj guba. Nekaj pridobiš, nekaj izgubiš.. tako je življenje.

Tvoja koža zahteva (kot vse ostale) nežna čistila. Neglede na normalen odziv na višek maščobe na obrazu, le tega ne čisti več kot dvakrat dnevno. Taka rutina ne doprinese ničesar, samo dolgoročno škoduje. Kožo vlaži z lažjimi izdelki, kot so serumi, geli in lahke kreme. Pri ličenju posegaj po produktih, ki kožo matirajo, ker bodo ti bolj obstojni.

**DODATEN NASVET: neglede na popularnost “oil free” kozmetike za mastno kožo, se olj ni potrebno izogibat. Samo treba je uporabljat prava – tista z večjo vsebnostjo linolne kisline (omega 3 maščobna kislina) bodo prava zate. To so tista olja, ki so bolj tekoča in manj viskozna. Izogibaj se olj, ki so bogatejša z omega 3 maščobno kislino.

 

Koža te že med čakanjem na pretek 2h ur zateguje, lahko se tudi luska in izgleda kot, da je brez življenja.
Čestitam, si lastnica suhe kože. Res, da imaš težave z luskanjem in neprijetnimi občutki, res da si najbolj dovzetna za gubanje zaradi pomanjkanja vlage. AMPAK! Tvoja “težava” je lažje rešljiva, ker se pri koži lažje dodaja manjko, kot odvzema višek. Vlažilne in hranilne kreme naj bodo tvoje najboljše prijateljice, v njih pa išči sestavine, ki skrbijo za zdravo bariero in pomagajo zadrževat vlago v koži. Za večerno nego lahko posegaš po oljih, ki so bogatejša z omega 3 maščobno kislino in ti bodo služila kot neke vrste ščit pred uhajanjem vlage.

Tvoja koža zahteva nežno čiščenje, vlago in pa bogatejša hranila ali tudi okluzive (odvisno od tega kje na lestvici suhosti se tvoja koža nahaja). Če vse to najdeš v enem izdelku, super. Če ti to povzroča težave, ni problema. Lahko uporabljaš več izdelkov. Generalno pravilo je, da jih nanašaš od najbolj do najmanj tekočega. Lahko uporabiš lahko vlažilno kremo in jo “zakleniš” z bogatim oljem, lahko uporabljaš tonik in bogato kremo. Kar ti paše, samo da dodaš zadostno količino tistega, kar tvoja koža pogreša.

 

Koža je svetleča in mastna po nosu, bradi in na čelu, ter suha ali normalna po licih. Cela zmešnjava.
Tebe, lastnico mešane kože, ne bom “zajebavala” s čestitkami. Za moje pojme, je to najbolj kompleksen tip kože. Predvsem, ker za nego bolj kot druge zahteva več izdelkov. Lahko ti ponudim le mojo tolažbo, da se vseeno da. Nikakor ni nemogoče, je samo bolj zahtevno.
Glavno kar moraš kot lastnica take kože vedet, je to, da ni potrebno uporabljat enega produkta za cel obraz. Če si lastnica mešane kože, ki je mastna in normalna, je to vseeno zelo izvedljiva stvar. Vseeno iščeš lažje produkte. Če si lastnica mešane kože, ki je mastna in suha, je pa manj izvedljivo. V tem primeru, ti skoraj svetujem, da pač različne predele obraza neguješ z različnimi produkti. To lahko izvedeš tako, da imaš eno lahko in eno bogato kremo. Lahko naneseš povsod, bogato pa samo tam, kjer imaš suho kožo. Lahko tja nanašaš olje. Paziš, da produkte ki matirajo, uporabljaš res samo na delih, kjer imaš mastno kožo.

Torej, tvoja koža zahteva nežno čiščenje. V prvi fazi jo neguj kot mastno kožo, torej z nekim lahkim produktom. V drugi fazi pa samo dopolni nego (če je to potrebno) na tistih delih, kjer potrebuješ dodatno vlago/hranljivost ali okluziv.

 

To so glavne razlike med tipi kože. Vse dodatne karakteristike, kot so rdečica, mozolji, akne, gubice, občutljivost, posušena povrhnjica in podobne – se lahko pojavljajo pri vseh tipih kože. In vsaka taka karakteristika, potem dodatno določa vrsto nege. Obstajajo smernice, katere sestavine je potrebno iskat za reševanje teh težav, o katerih bom več govorila v naslednjih prispevkih.
Kar je glavno vsem tipom kože, je nežno in učinkovito čiščenje s pravimi čistili.

Lep žajfast pozdrav,
Daša

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.