Naredi sam: Ovsena maska

Prejšnji teden sem skritizirala svoj ponesrečen nakup v želji po poenostavljenem postopku pomirjanja in nege moje kože. “Naredi sam” izdelki imajo zame eno veliko pomankljivost.. in sicer, naresti jih je treba sam. Ko me enkrat v večernih urah objema kavč, priznam se iz objema res težko iztrgam in lenoba mi večkrat prepreči, da nanesem masko iz tube, kaj šele, če jo moram prej še zmešat sama.

Ker pa je kupljena verzija predraga za tisto kar dejansko opravi in ji zraven manjka še kakšna prednost, ki jo moja maska ima – mi seveda ne preostane nič drugega, kot da jo še naprej mešam kar sama.
Obljuba dela dolg, pa gremo izpolnit mojo iz prejšnje objave. Torej recept za mojo masko.. lahko ji rečemo “James Earl Jones za obraz” namesto za ušesa? Mogoče “obrazni Persen”? Ali pa imenovanje raje prepustimo strokovnjakom in se lotimo dela.

Kaj točno potrebuješ / nakupovalni listek:

  • Ovseno moko (fino mleto) ali pa navadne ovsene kosmiče (če si slučajno lastnica dobrega in finega mlinčka) – seveda se lahko izdela tudi iz celih kosmičev, še vedno bo učinkovala, samo nanos bo težji in manj eleganten, predvsem pa bo težje odstranjevanje in večja nevarnost zamašenih odtokov.
  • Med – najboljši bo seveda od poznanega dobrega čebelarja, tak, ki ima v sebi čimveč mineralov, vitaminov, encimov in vseh drugih dobrot. Lažje boš delala s tekočim medom, se pa da tudi trdega zmehčat z malo toplote (parna kopel).
  • Jogurt – verjetno bo najboljši kakšen domač od zaupanja vredne kmetije.
  • Najljubše olje – sama tokrat uporabljam lešnikovo olje (tega včasih zamenja tudi olje sladkega mandlja, kamelije – odvisno od dneva).. lahko ga zamenjaš z vodo, ampak po lastnih izkušnjah je boljše olje. Če boš izdelovala z vodo (ali čajem, hidrolatom) bodi pozorna, da masko spereš še preden se posuši. Ko se oves enkrat posuši na koži, ga boš s kože drzala z nohti.

Obstaja kup drugih opcijskih sestavin: razne gline, kakšna kapljica poljubnega eteričnega olja, vitamin E olje, neem prah ali kaj podobnega, ampak ker se lotevamo pomirjevalno/hranilne maske, danes pozabimo na možne dražilce. Če boste same modificirale recept, bom pa seveda vesela kakšne izkušnje in predloga.

 

Postopek priprave

Moje količine niso točne, večinoma delam bolj na pamet, za ta primer pa sem zate uporabila malo bolj točne mere. Uporabila sem moje merske žličke za peko – katere ti bodo v veliko pomoč, če želiš natančno slediti receptu.
(*nič ne bo narobe, če delaš malo na pamet, ko postopka ne opisujem na spletu, tako delam tudi sama)

Torej, najprej sem namerila 1/2 velike žlice (7,5 g) ovsene moke.
V moko sem dodala 1 čajno žličko (5 ml) jogurta in isto količino medu. Takole:

V to zmes dodam še 1/4 čajne žličke (1,25 ml) olja. Tokrat lešnikovega.
Nato vse skupaj dobro zmešam, da nastane srednje gosta pasta. Dovolj redka, da se jo brez težav maže po obrazu in dovolj gosta, da na obrazu tudi ostane. Boljše je, če je malo redkejša, ker se s časom še malo zgosti.
Če končni rezultat ni tak, potem pač enostavno prilagajaš. Z dodajanjem moke zgostiš, s poljubno tekočino (jogurt, med ali olje) pa redčiš. Saj to sigurno že vse veš..

Moj končni produkt izgleda takole:

Tole zame zadošča ravno za enkratno uporabo.

Ko so sestavine zmešane, jih naneseš na čist obraz. Jaz za to opravilo uporabim kar roke, ti pa se lahko seveda poslužiš kakšnih čopičev in podobnih pripomočkov. So pa roke čisto v redu.
Pri nanosu bodi pozorna okoli las. Če boš masko dobila v lase, se boš dobro namučila, da jo dobiš ven.
Masko pustiš na obrazu nekih 10-15 min oz. toliko jo pustim jaz. Čas izmeriš tako, da vmes počasi pospraviš posodo iz pomivalnega stroja.
Verjetno jo lahko spereš prej, mogoče tudi malo kasneje. Je pa to ena od mask, katere ni dobro puščat na obrazu predolgo, ker se posuši veliko bolj “pacasto” kot glina in ni tako lahka za odstranit. Če je potrebno drgnit kožo za odstranitev, potem z draženjem kože vržemo v smeti celoten namen te maske.
Ko masko odstraniš, nadaljuješ svojo nego kot normalno.

Zdravo pomirjena in nahranjena koža!

Vir: Pixibay

Če boš masko preizkušala točno po mojem receptu, malo ali zelo modificirano, bom zelo vesela komentarjev. Koža je seveda naš unikat in ni nujno, da bodo vaše izkušnje tako pozitivne kot moje, vsekakor pa takoj ko neham pisat, začnem držat pesti, da bodo vaše najmanj tako dobre kot moje.

*Za večino dodatek verjetno ni pomemben, pa vseeno – prosim ne maske pokvarit z raznimi limonami, sodo bikarbono in podobnimi abrazivnimi snovmi s katerimi naslednji dan odstranjujete vodni kamen. Če že, potem jo vsaj preimenujte v “Fran Drescher”.

 

Lep žajfast pozdrav!
Daša

Share:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.