ČIŠČENJE KOŽE – 2. del, tehnika čiščenja


Vir: pixibay

Prejšnji teden smo obdelali izdelke za čiščenje obraza. Učinkovite, a ob enem čimbolj nežne do naše kože. Če si objavo zamudila, si jo lahko prebereš tukaj
Za sledenje današnjim navodilom ne boš zapravila prav nič denarja, vseeno, pa ti lahko navodila zelo pomagajo na poti k lepši in bolj zdravi koži. Danes je namreč na tapeti..


TEHNIKA ČIŠČENJA
Pri čiščenju je grozno pomembno to, da znamo izdelek za čiščenje sploh pravilno uporabljati. Sliši se trapasto.. gel/mleko/peno/balzam napackaš na kožo in spereš. Kje ga tu sploh lahko biksneš? Lahko. Ker se nam ponavadi mudi, čistilo premalo vmasiramo v kožo, premalo izperemo (posebej ob lasišču)  in preveč drgnemo z brisačo, ker “ain’t nobody got time” za nežno tapkanje.

Čistilo nanašaj na moker obraz
Sama uporabljam čistila v gelu, zato jih praviloma nanašam na moker obraz (izjema so balzami, micelarne vodice in oljna čistila). Čistila so agresivna, četudi izbiramo izključno najnežnejše, so vseeno najnežnejši v grobem opravilu. Zato je dobro, da se nanašajo na moker obraz (Caroline Hirons se lahko postavi na trepalnice), ker ga na ta način razredčimo, obenem pa je nanos veliko lažji, saj čistilo lepše in bolj enakomerno drsi po obrazu, kar je konec koncev tudi bolj nežno od vlečenja produkta po koži, in seveda tudi bolj ekonomično, saj ga porabimo manj.

Čistilu daj čas, da opravi svojo nalogo
Nežno (brez grobega pritiskanja in vlečenja kože) s krožnimi gibi čistilo kar nekaj časa masiram po obrazu. Približno pol, do ene minute, da mu dam možnost, da opravi svojo nalogo. Za začetek si lahko nastaviš štoparico, ker te bo presenetilo kako dolga je ta minuta, ko jo čakaš. Ne pozabim niti na lasno linijo, vrat in seveda stranice nosnic. V tem času čistilo ustvari zelo bogato peno.
Potem čistilo postopoma izpiram z mlačno ali še bolje hladno vodo. Ne ledeno in nikakor ne vročo. Mrzla ne bo zaprla tvojih por in vroča jih ne bo odprla, zato res nima smisla kože mučit z ekstremnimi temperaturami.

Čistilo ni namenjeno, da ostane na obrazu, zato se potrudi, da ga popolnoma odstraniš
Izpiram dolgo preko točke ko se mi zdi, da sem že odstranila vse.. če obraz desetkrat zaliješ z vodo, ne delaš take škode, kot jo lahko narediš s tem, da površinsko aktivnih snovi ne izpiraš, zato se res prepričaj, da čistilo v celoti odstraniš. Jaz večinoma uporabljam samo svoje roke (ker so te vključene v moji osnovni opremi), po želji lahko dodaš razne brisačke ali cunjice iz mikrofibre, če ti to bolj odgovarja. Karkoli že uporabiš, uporabljaj nežno. Ne vleci kože, ne pritiskaj preveč, ker to ni potrebno, povzroča pa lahko tudi popokane kapilare po obrazu. Tudi če imaš denar za razne laserske postopke, ti svetujem, da ga raje vložiš v kaj drugega.
Če uporabljaš konjac gobice ali razne krtačke za čiščenje – ne tega uporabljat vsak dan. Te obenem delajo tudi piling, ki pa neglede kako nežen, nikakor ni primeren za vsak dan. Karkoli že uporabljaš – naj bo redno očiščeno/razkuženo.

Brisače ni potrebno vleči po obrazu 
Po uspešnem izpiranju čistila, suho brisačo nežno tapkaj po obrazu, da odstraniš odvečno vodo. Ne vleci ali drgni kože (razen če se ti resno mudi v obdobje, ko za alkohol ni več potrebna osebna) in uporabi čisto brisačo. Topla, vlažna kopalnica – še posebej mokra brisača v tej kopalnici je odlično leglo za bakterije. Imej to v mislih.

Neglede na stanje tvoje koža, je nega po čiščenju vsekakor potrebna
Tudi sama voda, odstrani nekaj lipidov s površja kože. Torej, je nemogoče, da jih čistila ne bi. Samo čiščenje ni dovolj, neglede kako mastna je tvoja koža, ali kako mastna postane z uporabo kreme. Mastna bo v vsakem primeru (ker je le to primarno pogojeno s hormoni), s pravim izdelkom ne bo nič bolj mastna kot brez. Kvečjemu boš ustvarila boljšo podlago za pripravke, ki se borijo proti maščobi, torej razne mat tekoče podlage, pudri v prahu, matirni serumi, primerji ipd.
Najbolj pomembno pa je, da se z nego izogneš dehidraciji kože. Če si misliš, da je mastna koža najhuje kar te lahko doleti, si predstavljaj, da te poleg tega koža še zateguje, srbi, pojavlja se rdečica, nepojasnjena občutljivost, tudi mozolji in pa predvsem luskice na povrhnjici. Seveda je ozdravljivo, ampak včasih lahko traja tudi do nekaj mesecev, da se kožna bariera ponovno vzpostavi.

Pravilno čiščenje kože je osnovni temelj nege. Z napačnimi izdelki in tehnikami si ne delaš nobenih uslug.
Čez malomarno očiščen obraz lahko naneseš najboljše kreme sveta, lahko se zakreditiraš za nakup celotne La Mer kozmetike, mažeš aktive predpisane od zdravnika ali pa naravne zvarke polne bio dobrot, pa ti ne bodo prinesli želenih rezultatov. Na slabih temeljih tudi dobra hiša ne more stati.

Do naslednjič, lep žajfast pozdrav!
Daša

Share:

4 Comments

 1. Eva
  February 26, 2018 / 4:33 pm

  Osnovna oprema 😀 haha
  Bravo Dasa, se en odlicen zapis!

  • dasapeternelj
   Author
   February 27, 2018 / 9:59 am

   Hvala Eva 🙂

 2. Tadeja
  February 28, 2018 / 9:42 pm

  Tole je bilo res uporabno, super pregledno!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.