ČIŠČENJE KOŽE: 1. del, izbira pravega čistila

Skozi leta težav, sem spoznala pomembnost pravilnega čiščenja kože. Čiščenje je vsekakor potrebno. Odstranjevanje make up-a, sončne kreme, umazanije, sebuma (maščoba, ki jo proizvajajo lojnice) in odmrle kože je izrednega pomena za čiste pore in zdravo kožo. Čiščenje je pravzaprav temelj dobre nege. Vsi serumi, toniki, olja in kreme bodo zasijali in razkazali svoj potencial samo na pravilno očiščeni koži. Zato je izrednega pomena, da znamo izbrati pravilne izdelke.

vir: Pixibay, autor AmandaCullingford 

Zakaj so pravzaprav potrebna čistila?

Vse snovi, ki se tekom dneva/noči naberejo na obrazu je nemogoče odstraniti samo z vodo. Čistila s površinsko aktivnimi snovmi poskrbijo, da se snovi raztopijo, dvignejo s kože in odplaknejo z vodo.

Kje tiči problem?
Površinsko aktivne snovi (dalje PAS) so res odlične v odstranjevanju “umazanije” z obraza, pa vendar, niso vedno dobre za našo kožo.

PAS nimajo svoje pameti in ne ločijo med snovmi, ki morajo ali ne smejo ostati na obrazu. Na ta način seveda z obraza med čiščenjem odstranjuješ tudi dobre snovi (holesterol, beljakovine in naravne vlažilce), kar pripelje do suhe ali dehidrirane kože.
Po končanem čiščenju, se jih večina odplakne z vodo. Ne pa vse. Določene PAS se vežejo na beljakovine, katere spremenijo svojo strukturo in nabreknejo, kar vodi do draženja kože. Kar naj bi bil eden glavnih razlogov za tisti občutek, ki ga dobiš po čiščenju, ko ti kožo kar zateguje.. poznaš ta občutek? Če ga poznaš, vsekakor menjaj svoje čistilo.
Ampak to še ni vse!
Ne, ni me treba klicat v naslednje pol ure, ti kar takoj povem. PAS prav tako vplivajo na pH tvoje kože. Ta je rahlo kisel (nekje med 4,5 in 5,5), kar je zelo pomembno za encimsko aktivnost, ter za zdravo mikrofloro. Previsok pH kože je poglavitni razlog za razrast bakterije Propionibacterium acnes, ki so razlog za nastanek ali poslabšanje aken.

Torej, po vsem prebranem, te najbrž mika, da kar prenehaš čistit obraz. Nikar! Kot sem povedala v začetku, je čiščenje izrednega pomena.

Kakšno kombinacijo površinsko aktivnih snovi vsebuje čistilo je odločilno pri tem kako škodljivo bo čiščenje za tvoj obraz.

Na kaj moraš biti pozoren/na?

 • Prvo – pH čistila. Išči izdelke na katerih je naveden ta podatek. Pogoste oznake so: low pH, pH5,5, kožni pH, koži nevtralen, ipd. Glede na to, da se počasi izpostavlja pomembnost tega podatka, je večkrat vključen pri oceni izdelka na raznih blogih, tako da te lahko včasih reši tudi brskanje po spletu. Zelo rada bi povedala, da ima večina čistil primeren pH, pa temu žal ni tako. Se pa stvari obračajo. Danes ga najdeš precej lažje, kot pred nekaj leti.
  Največjo izbiro najbrž najdeš med kozmetično ponudbo v lekarni. Sploh med znamkami, ki nosijo linije za občutljivo, atopično in podobno razdraženo kožo. Pri negi teh stanj, je poudarek na pravem pH razmerju še toliko bolj pomemben, zato se večina vestnih znamk tega zaveda in to seveda upošteva pri formulaciji.
 • Izogibaj se sestavinam, kot so sodium palmitate, sodium cocoate, sodium laurate, sodium tallowate, sodium lauryl sulfate
 • Med sestavinami čistila išči hranilne sestavine, kot so olja, masla, beljakovine in aminokisline.
 • Med sestavinami išči kombinacije več PAS. Večinoma je tako, da je bolje, če jih je več. Le ti se zbirajo v sferične micele. Manjši kot je micel, lažje prodre v kožo in povzroča draženje. Mešanice PAS tvorijo večje micele, ki težje prodirajo v kožo in na ta način zmanjšujejo draženje. (naprimer sodium laurETH sulfate, v kombinaciji z enim ali več od naštetih: decyl glucoside, coco-glucoside, disodium cocoyl glutamate, disodium laureth sulfosuccinate, cocoyl methyl glucamide, sodium cocoyl isethionate, and lauryl lactyl lactate)

 

In končno… kaj uporabljam jaz?
Sama sem že nekaj let zvesta korejski znamki CosRx in njihovem Low ph good morning čistilnemu gelu. To je moja osnova, katero ljubim in vedno znova kupujem. Včasih na ebay-u, včasih na jolse spletni trgovini, če ste bolj neučakane, je hvalabogu zdaj dostopen tudi na iHerb spletni.
Ker pa ne morem iz svoje kože in si rada kompliciram življenje, pa poleg mojega temelja uporabljam še dva čistila.
Trenutno sem na drugi embalaži Bioderma sensibio čistilnega gela. Tega zaradi njegove nežnosti uporabljam zjutraj. Prisrčna roza embalažica s priročno pumpico pa je sicer v malo višjem cenovnem razredu, ampak vredna svoje cene in dostopna v lekarni.
Make up pa odstranjujem z Clinique take the day off balm, ki je po konsistenci enako kokosovem olju (torej “maslo”, ki se s stopi v olje), ki se za razliko seveda spere z vodo.

Med drugimi sem testirala Balein ultra sensitive gel za čiščenje. Ta je grozno poceni, in presenetljivo zadovoljiv. Mene sicer ni navdušil, ampak priznam, da me premami lepa, priročna embalaža in zaupanja vredna znamka, kar sem pripravljena tudi plačati. Če te čiščenje ne navdušuje in ti predstavlja samo nujno zlo in bi dodatne evre raje vložila v novo šminko – potem ti vsekakor priporočam, da ga preizkusiš.

Da ostanem civilna z dolžino teksta, vam več o samih čistilih povem kdaj drugič. Drugi del, bo namenjen sami tehniki čiščenja.

Do naslednjič pa lep žajfast pozdrav!
Daša

*Če te zanima še več o tej tematiki, priporočam podrobno branje odličnega slovenskega članka o PAS na tem naslovu

**Razkrivam še nekaj virov mojih informacij. Če ti angleščina ne povzroča težav, lahko bolj podrobno prebereš o čem govorim tukaj ali pa
tukaj.

Share:

2 Comments

 1. February 28, 2018 / 7:34 am

  Clinique TTDO <3 zame je to najboljši odstranjevalec ličil, kar sem jih kdaj imela… imam željo preizkusiti še Emma Hardie Moringa Cleansing Balm, ampak moram TTDO res vedno imeti pri roki. 🙂

  • dasapeternelj
   Author
   February 28, 2018 / 10:09 am

   Tudi meni je odličen, tak luksuzen občutek ob čiščenju.. jaz imam pa na “wish listi” še Heimish all clean balm in Banilla co. clean it zero purity. Oba korejska in zelo popularna. Mogoče nekega dne objavim kakšno primerjavo balzamov za čiščenje 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.